Categorii
Acupunctura este bazata pe FILOSOFIA PAGANA DAOISTA si este incompatibila cu Orthodoxia, meridiane energetice, ace metalice, echilibru Yin-Yang

Acupunctura este bazata pe FILOSOFIA PAGANA DAOISTA si este incompatibila cu Orthodoxia, meridiane energetice, ace metalice, echilibru Yin-Yang

Ioan Vlăducă
DESPRE VINDECĂRILE PARANORMALE răspunsuri la 100 de întrebări
Perspectivă ortodoxă
fundația Justin Pârvu
pag. 69-75

Acupunctura

  1. Întrebare: Ce este acupunctura?
    Răspuns: Acupunctura este o practică foarte veche, bazată pe filosofia daoistă. Se încearcă acționarea asupra energiei corpului prin intermediul unor ace metalice înfipte în anumite puncte situate pe „meridianele energetice“ ale pielii.
  2. Întrebare: Există meridiane energetice?
    Răspuns: La nivelul pielii există traiecte filiforme cu conductivitate electrică mai mare față de zonele învecinate. Ele pot fi puse în evidență prin aparate foarte fine care măsoară rezistența electrică. Totuși, ele nu sunt „meridiane energetice“ în sensul acupuncturii clasice, deoarece, în concepția chineză, prin „meridiane“ circulă o energie specială (Wei qi), neidentificată științific.
  3. Întrebare: Descoperirea meridianelor energetice a fost realizată prin metode paranormale?
    Răspuns: Da. „Meridianele de-a lungul cărora circulă energia au fost descoperite de către persoane ce au avut capacitatea de vizualizare în interiorul corpului, deci și a meridianelor dispuse de-a lungul său. Există însemnări referitoare la ilustrul medic Bian Que (presupusul autor al lucrării NanJing – Probleme medicale). Despre el se spunea că avea capacitatea de «a vedea organele interne prin pielea intact㻓.59
  4. Întrebare: Având în vedere că meridianele există, se poate spune că acupunctura este o metodă bună, acceptabilă în sens ortodox?
    Răspuns: Deși există un echivalent bioelectric al meridianelor, acupunctura nu este acceptabilă în Ortodoxie. Acupunctura nu este o simplă practică medicală, ci este o componentă a unui sistem filosofic extrem-oriental, incompatibil cu Ortodoxia.
  5. Întrebare: Există medici creștini ortodocși care practică acupunctura. Ei afirmă că au separat practica medicală de partea filosofică. Este posibilă această separare?
    Răspuns: Există și medici „creștini ortodocși“ care practică avortul și recomandă contracepția. Din faptul că un medic botezat ortodox practică o anumită metodă medicală nu rezultă că acea metodă este compatibilă cu Ortodoxia.
    În ceea ce privește acupunctura, ea nu poate fi separată de doctrina filosofică daoistă. Există și specialiști în acupunctură care recunosc cu sinceritate: „Acupunctura este una dintre cele mai vechi și mai utilizate proceduri medicale din lume. Ea face parte din Medicina Tradițională Chineză, care este un sistem coerent de teorii (explicații) și practici (tehnici concrete), vechi de mii de ani“; „Medicina Tradițională Chineză (MTC) are o filozofie și simbolistică proprie“.60
    În acupunctură, totul este gândit în termeni de Yin și Yang. Pe doctrină Yin-Yang se bazează toate componentele acupuncturii: anatomia energetică, fiziologia energetică, diagnosticul energetic și metoda acționării acelor.
    Anatomia energetică descrie „organe Yin“ și „organe Yang“. Filozofia energetică descrie circulația energiei (qi) în „meridianele Yin“ și „meridianele Yang“. Diagnosticul energetic evidențiază „excesul de Yin“, „deficitul de Yin“, „excesul de Yang“ și „deficitul de Yang“. Acționarea acelor se realizează în sensul echilibrării Yin-Yang.61
    Yang este simbolul pentru: masculin, lumină, căldură, mișcare, viață. Yin este simbolul pentru: feminin, întuneric, frig, repaus, moarte. Se consideră că Yang și Yin sunt inseparabile și la fel de puternice. Yin și Yang se generează reciproc. Simbolul Yin-Yang exprimă grafic această echivalență.
Fig. 11 Simbolul Yin-Yang.
Yin (reprezentat prin negru)şi Yang (reprezentat prin alb) se generează reciproc şi sunt nedespărțite. În centrul zonei Yang sr află un disc Yin, iar în centrul zonei Yin se afla un disc Yang.

Doctrina Yin-Yang este incompatibilă cu Ortodoxia. În daoism, Yin (lumina [trebuia scris întunericul greşala autorului ca a scris lumina]***) şi Yang (întunericul [trebuia scris lumina greşala autorului ca a scris întunericul]***) se generează reciproc şi sunt nedespărțite. În centrul zonei Yin se află un disc Yang, iar în centrul zonei Yang se află un disc Yin, ceea ce înseamnă că în centrul întunericului se află lumină, iar în centrul luminii se află întuneric.
Aceasta concepție intră în contradicție cu Ortodoxia. Creştinii ortodocşi cunosc faptul că, la facerea lumii, „pământul era nevăzut şi netocmit şi întuneric era deasupra adâncului; şi Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apei. Şi a zis Dumnezeu: să se facă lumină şi s-a făcut lumină“.62 Lumina este creată de Dumnezeu, nu este generată de întuneric. În sens duhovnicesc : „A grăit lor Iisus, zicând : Eu sunt Lumina lumii; cel ce urmează Mie nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieții“.63 Iar Sfântul Apostol Pavel spune: „Nu vă înjugați la jug străin cu cei necredincioşi, căci ce însoțire are dreptatea cu fărădelegea? Sau ce împărtăşire are lumina cu întunericul? Și ce învoire este între Hristos și Veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios? “64

  1. Întrebare: Acupunctura mai cuprinde și alte elemente din doctrina daoistă?
    Răspuns: Da. Acupunctura se bazează pe doctrina celor cinci elemente: foc, pământ, metal, apă, lemn. Ea nu se poate separa de această doctrină, deoarece, în anatomia energetică, organele sunt puse în legătură cu cele cinci elemente, iar fiziologia energetică se bazează pe „ciclul creației“ și „ciclul distrugerii“ acestor cinci elemente.
    De exemplu, metalul este mama apei, iar apa este mama lemnului; însă metalul domină lemnul; de aceea, plămânul este mama rinichiului, iar rinichiul este mama ficatului, însă plămânul domină ficatul. Partea medicală nu poate fi separată de cea filosofică.
    De asemenea, denumirile punctelor de acupunctură sunt legate de doctrinele extrem-orientale. Astfel, există punctele: Depozit Ceresc (Tian Fu, P.3), Marele Abis (Tai Yuan, P.9), Prăpastia Cerească (Tian Xi, SP.18), Calea Spiritului (Ling Dao, I.4), Poarta Spiritului (Shen Man, I.7), Valea Yin (Yin Gu, R.10), Sigiliul Spiritului (Sheng Feng, R.23), Unitatea Supremă (Tai Yi, S.23), Adunarea Cerească (Tian Zong, IS.11), Fereastra Cerului (Tian Chuang, IS.16), Conexiunea Cerească (Tong Tian, V.7), Stâlpul Cerului (Tian Zhu, V.10), Uniunea Yang (He Yang, V.55), Poarta Metalului (Jin Men, V.63).
  1. Întrebare: Acupunctura are legătura cu doctrina extrem-orientală a celor şapte învelişuri energetice?
    Răspuns: Da. Acupunctura face parte dintr-un sistem filosofic mai extins care conține şi doctrina celor şapte învelişuri energetice.

MERIDIANELE– sunt 12 „conductori energetici”; 6 pe partea stanga si 6 pe partea dreapta a coloanei vertebrale. Meridianele pormesc din varful degetelor palmelor si ajung pana in varful degetelor picioarelor. Meridianele controleaza starea de sanatate si echilibru yin-yang al corpului. Aura este invelisul energetic al trupului omenesc, ea este formata din sapte campuri energetice. Stim ca lumina este formata din sapte culori (curcubeul). Aura – energia periferica care il adapteaza pe om mediului de viata (simturile omului: simtul, auzul, vazul, mirosul). Starea sanatatii unui om are o corespondenta in culoarea aurei. Daca aura unui individ este alba, atunci individul este sanatos. Culoarea aurei arata starea de sanatate a individului, fiecarei culori a aurei corespunzandu-i o anumita boala, de exemplu: – aura galbena ne indica suferintele hepatice; – aura rosie ne indica suferintele cardiace etc .
Fig. 12. Acupunctura are legturi strânse cu doctrina aurei cu şapte câmpuri energetice, precum se vede din acest text65

Asupra acestor „câmpuri energetice“ se acționează prin acupunctură, yoga, bioenergoterapie, reiki.

  1. Întrebare: Ce orientare spirituală au cei care practica acupunctura?
    Răspuns: Cei mai mulți sunt fascinați de doctrinele şi practicile din China antică. Unii practică meditația după sisteme extrem-orientale. Cei care se consideră ortodocşi nu cunosc în profunzime Dogmatica Ortodoxă; de aceea nu îşi dau seama că principiile acupuncturii sunt în contradicție cu învățătura ortodoxă. Unii dintre ei practică şi alte metode contrare Ortodoxiei: homeopatia, panificarea familială cu contraceptive, etc.

Specialitati & servicii medicale:
Medicina de familie
………………………………………………..
Acupunctura
………………………………………………..
Homeopatie
………………………………………………..
Planificare familiala
………………………………………………..

Acupunctura
Diagnostic ebergetic şi tratament pentru o gamă largă de afecțiuni neurologice, reumatice, digestive, metabolice, ginecologice şi endocrinologice. Metode şi tehnici extrem orientale.
Nivel de practică: competență certificată de Ministerul Sănătății în acupunctură şi tehnici conexe. 5 ani de experiență.

Planificare familiala
Stabilirea metodelor contraceptive cele mai indicate in fiecare caz in parte. Diagnostic şi tratament in infertilitate şi in bolile transmise sexual. Verificări şi extracții de sterilet.

Fig. 13. La unele cabinete de acupunctură se practica homeopatia şi planificarea familială cu contraceptive66.


  1. http://vasiacupunctura.ro/acupunctura.htm
  2. http://placerepepiele.ro/Stim/acp.htm
  3. Teodor Caba, Funcția energetică a organismului şi mecanismele acupuncturii, Ed. Litera, 1980; Teodor Caba, Marius Teodor Caba, Acupunctura, metodă străveche, Ed. Ştiințifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1983; http://sacredlotus.com/theory/yinyang.cfm
  4. Biblia adică Dumnezeeasca Scriptură, Facerea, 1, 2-3.
  5. Biblia adică Dumnezeeasca Scriptură, Sfânta Evanghelie de la Ioan, 8, 12.
  6. Biblia adică Dumnezeeasca Scriptură, Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, 6,14-15.
  7. http://acupuncturabucuresti.com/
  8. Sursa: http://romedic.ro

===============================

***yin este negru si yang este alb

Yin (Chineză: 陰/阴; pinyin: yin; se traduce literal prin „loc întunecos, pantă (deal) nordică, mal (râu) sudic; noros, sumbru”) este elementul întunecat; el este vesel, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, și corespunde nopții.
Yang (陽/阳; yáng; „loc însorit, pantă (deal) sudic, mal (râu) nordic; strălucire solară”) este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, strălucitor, masculin și corespunde zilei. Yin este adeseori simbolizat de apă și de pământ, în timp ce Yang este simbolizat de foc și vânt.

Identificăm Yang ca fiind partea însorită a dealului și yin partea umbrită. Acest efect al soarelui pe pământ există în același timp pe deal!

Yin se traduce literal prin: loc întunecos, panta (deal) nordică, mal (râu) sudic, noros, umbră, sumbru.
Interpretare simbolică: Yin este elementul întunecat corespondent al nopții, semnificând: tristețea, pasivitatea, sobrul, caracterul introvertit, partea intimă, tipologia feminină etc.

YANG – PARTEA ÎNSORITĂ-LUMINOASĂ

Logograma chineză (caracterul chinezesc) atribuit: 陽 sau 阳
Yang se traduce literal astfel: loc însorit, panta (deal) sudică, mal (al râului) nordic, strălucirea soarelui.
Interpretare și simbolistică: Yang simbolizează elementul luminos, corespondentul zilei și semnifică: fericirea, plin de vitalitate, activul, strălucitorul, tipologia masculină etc.

=== https://www.britannica.com/topic/yinyang

Yin is a symbol of earth, femaleness, darkness
Yang is conceived of as heaven, maleness, light